Ympäristö

Ideaalitilanteessa Tampereen kaupunkisuunnittelussa aletaan jättää autokeskeisyys taakse, ja keskustaa rakennetaan modernin kaupungin ehdoilla. Tampereelle tulee rakentaa lisää kohtuuhintaista asumista mahdollistavia asuntoja, mutta lähiluontoa ei voi laiminlyödä.

Kaupunkitilan laatu vaikuttaa merkittävästi asukkaiden hyvinvointiin, viihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen. Sen lisäksi kaunis kaupunkitila tukee kaupungin kasvua ja taloudellista toimeliaisuutta.
Kaupunkisuunnittelun osalta ihailen Lauri Nevanperän osaamista, kuten käy ilmi allaolevasta videosta. Lauri on myös ehdolla Tampereen kunnallisvaaleissa 2025.

Kävelykaduilla myynti on Suomessa 23% mediaania suurempaa. Tiivis keskustarakentaminen säästää infrastruktuurikustannuksia niin rakennus- kuin ylläpitovaiheessa. Tiivis keskusta vähentää myös kotitalouksien liikkumiskustannuksia. Näin tilaa jää myös enemmän puhtaalle luonnolle ja yhteisöllisille tiloille kaupungissa ja sen ympärillä.

Nykyisessä (2024) tilassaan Tampereen katutilasta 69% on autoilulle, 3% joukkoliikenteelle, 8% jalankululle, 3% pyöräilylle ja 14% yhdistetylle kävelylle ja pyöräilylle. Tampereen matkoista kuitenkin 34% tehdään kävellen, henkilöautolla kuljettajana 32%, matkustajana 11%, joukkoliikenteellä 13%, pyörällä 8% ja muilla tavoin 2%.

Omavaraisuus on kaikkien etu. Lähellä tuotettu energia ja ruoka vahvistaa myös huoltovarmuutta.

Tampere on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä. Rakennamme ympäristöystävällistä kaupunkia, joka on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja hiilinegatiivinen mahdollisimman pian sen jälkeen. Teemme kaupungistamme kestävän liikenteen, uusiutuvan energian ja kiertotalouden tiennäyttäjän. Suojelemme luontoa ja parannamme sen monimuotoisuuden tilaa. Mahdollistamme myös yksittäisille kaupunkilaisille kestävän elämäntavan valinnat.”

(Tampereen Vihreiden kuntavaaliohjelma 2025).

Turvallisuus ja hyvinvointi

Turvallisuudentunne koostuu monesta eri tekijästä, kuten sosiaalisista verkostoista, taloudellisesta tilanteesta, fyysisestä hyvinvoinnista ja oman identiteetin vakaudesta.

Aluevaaleissa korostuu sote-palveluiden saatavuus ja ylläpito. Tähän on panostettava - kelakorvauksien nosto yksityisten palveluiden ostamiseen ei ole kestävää. Myös julkisia palveluita tulee olla tarjolla, eivätkä jonot voi kertyä liian pitkiksi. Myös hoitohenkilökunnan hyvinvointi tulee huomioida.

Hyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi kulttuurin ja liikunnan palvelut. Esimerkiksi Pyynikin Aikamatkat tarjoavat kaikkien ihasteltavaksi monipuolista kulttuuria. Tampere on pitänyt Pyynikin aikamatkoja löysässä hirressä. Suomessa, myös Tampereella, tällaisia kohteita tulee tukea. Muuten Tampere on kuin mikä tahansa muukin kaupunki.

Tampere turvaa perus- ja ihmisoikeudet kaikille kuntalaisille. Jokaisella on oikeus kotiin, riittävään toimeentuloon ja siihen, että voi kokea olevansa osa kaupunkiyhteisöä. Osallisuutta vahvistetaan toimivilla turvaverkoilla ja palveluilla, joihin on helppo päästä. Tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin on saatava ajoissa. Investoimme hyvinvointiin ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn.” (Tampereen Vihreiden kuntavaaliohjelma 2025).

Perusterveydenhuolto yhdistää turvallisuuden ja hyvinoinnin. Perusterveydenhuoltoa tulee julkisena toimijana tukea, sillä kaikilla on oikeus terveydenhuollon palveluihin kohtuullisessa ajassa.

Elinkeinoelämä & Työllisyyspalvelut

Kaupunginvaltuustoon tarvitaan tietämystä työllisyyspalveluiden toteuttamisesta, erityisesti nyt, kun TE-palvelut on vuodenvaihteessa siirretty kuntien vastuulle.

Jatkossa kunnat maksavat yli 100 päivää työttöminä olleista osan työttömyysturvasta. Tämä lisää kuntien menoja - joten pikainen työllistyminen on ensisijaista. Tätä ei ole mahdollista kiertää palveluilla, vaan työllisyyspalveluiden asiakkaat pyritään kestävästi työllistämään.

Työttömät haluavat töihin. Työllisyyspalvelut ja työttömien hyvinvointi ovat olennainen osa kuntien toiminnan ja talouden onnistumista. Työttömien palvelutarpeet on tunnistettava. Oikea-aikaiset ja laadukkaat palvelut on turvattava. Tähän tarvitaan riittävästi henkilökuntaa ja laaja-alaista ammattitaitoa. Byrokratia ei saa estää työllistymistä eikä työllistymiseen tarvittavan osaamisen ja koulutuksen hankintaa.

Haluan tukea erityisesti pienyrittäjyyttä. Myös pääkonttorit toivotetaan Tampereelle tervetulleeksi - vastuullisuus edellä. Tampereella on tilaa tehtaille ja halleille. Useat keskustan palvelut ja toimistot ovat kävelymatkan päässä rautatieasemalta. Tämä on hyvä, mutta miten tilannetta voidaan vielä parantaa?

Toivon myös, että Tampereesta saadaan houkutteleva kaupunki opiskelijoille valmistumisen jälkeen. Miten tätä voitaisiin kehittää, muuten kuin tarjoamalla työpaikkoja ja toimivia palveluita?